Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girerek, baraj puanları aştınız ve artık tercih sürecine girdiniz. Doğru, kurallara ve isteklerinize uygun bir tercih listesi hazırlamak en az sınavlarda başarılı olmak kadar önemli. Hatalı hazırlayacağız bir liste sizin herhangi bir programa girmenize engel olacağı gibi, istemediğiniz bir bölüme yerleşmenize de yol açabilir. Bu yüzden de tercihlerinizi dikkatli yapmalısınız.
Üniversite Tercihlerini Ne Belirliyor?
Hacettepe Üniversitesi tarafından lise son sınıf öğrencileri üzerinde yapılan araştırma, üniversite adaylarının meslek tercihi yaparken “yaşam tarz”larının belirleyici olduğunu ortaya koydu.
Hacettepe Üniversitesi Psikometri Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜPAM) tarafından, 11 bin lise öğrencisine üniversite tercihlerinde kendilerini etkileyen faktörleri sordu.
Üniversite Seçerken Öğrenciler Mezunlara Bakıyor
Araştırmaya göre, öğrenciler üniversite tercihlerinde en fazla iş ve burs olanaklarına bakıyorlar. Buna göre tercihlerde, o üniversite mezunlarının kolay iş bulması yüzde 82, burs imkanları yüzde 82 etkili oluyor. Üniversitenin eğitim kalitesi ise öğrencileri yüzde 81 etkiliyor.
Üniversitenin prestiji, eğitim masfrafları, tesis ve olanakları da öğrencileri etkileyen önemli unsurlardan bazıları. Buna göre, üniversitenin prestiji yüzde 76, eğitim masrafları yüzde 75, üniversitenin tesis ve olanakları yüzde 75, üniversitenin eğitim programlarına ilişkin olanakları yüzde 73, kampüs özellikleri yüzde 70 tercihlerde belirleyici oluyor.
Öğrencileri etkileyen diğer bazı unsurlar ise şöyle;
“Üniversitenin coğrafi konumu yüzde 63, Türkçe eğitim yüzde 63, akademisyenler yüzde 55, bölüm yüzde 53, üniversitenin sosyal olanakları yüzde 53, temel hizmetler (sağlık, ulaşım vb.) yüzde 52, İngilizce eğitim yüzde 51, başkalarından etkilenme (tanıdıklar, öğretmen vb.) yüzde 50, tanıtımda görev alan akademisyenler yüzde 48, teknik üniversite olması yüzde 45, ikinci öğretim olması yüzde 43, başkalarının yönlendirmesi (rehber öğretmen, aile gibi) yüzde 42, broşür ve afiş tanıtımları yüzde 42, tanıtım etkinlikleri yüzde 41, üniversitenin mezunları yüzde 38, basında çıkan tanıtımlar yüzde 35, internet üzerinden yapılan tanıtımlar yüzde 33 etkili oluyor”
2016 Yılında En Fazla Tercih Edilen 20 Üniversite
İstanbul Üniversitesi
Marmara Üniversitesi
Ankara Üniversitesi
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi
Ege Üniversitesi
Gazi Üniversitesi
Akdeniz Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi
İstanbul Teknik Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi
Adnan Menderes Üniversitesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Uludağ Üniversitesi
Selçuk Üniversitesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi
2016 Yılında En Fazla Tercih Edilen 20 Bölüm
Hukuk
Tıp
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Mimarlık
İnşaat Mühendisliği
Psikoloji
Hemşirelik
Bilgisayar Mühendisliği
Diş Hekimliği
Sınıf Öğretmenliği
Makine Mühendisliği
İşletme
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Endüstri Mühendisliği
İktisat (Ekonomi)
Uluslararası İlişkiler
Beslenme ve Diyetetik
Türk Dili ve Edebiyatı
Sosyoloji