2019 tayfaya kocaman bir selam. Ben Lara ya da geçmişten bilenler için Lolo. Uzun zaman oldu ve şimdi sizler sınava hazırlık sürecindeyken henüz taze olan tecrübelerimden ve uyguladığımda faydasını gördüğüm, “amaan” dediğimde ise sonunda “keşke” dediğim şeylerden bahsedeceğim. Bu yazıda ise söz konusu DENEMELER.
Öncelikle deneme nedir, ne değildir diye cevaplandıralım. Deneme, ögrendigin konular doğrultusunda ne derece öğrendiğini ve ne derece öğrenemediğini analiz ettiğin, sonraki çalışmalarında eksiğin doğrultusunda çalışmanı sağlayan soru çözümüdür. “Deneme ne değildir ?” Diye soracak olursak da deneme 135 dakikanı değerlendirmek için ve at gibi arkadaşlarınla yarışmak için , ben şu puanı aldım ben bu puanı aldım diyebilmek için değildir arkadaşım. Senin yarıştığın kişi seninle o sınava girenler değil, özündür. Çünkü senin amacın kendini geliştirmektir. 3-5 kişiye galip olsan bile bu monotonlaştığında sen de yerinde saymaya başlarsın ve emin ol bizim ne amacımız ne de hedefimiz bu değil.
Deneme nasıl analiz edilmeli?
Tamam Laracım iyi diyorsun hoş diyorsun da söyle bari yanlış olan nasıl düzeltilmeli” diyorsun belki içinden. Haklısın , hemen bahsedeyim. Denemeye girdin, sonucun geldi kontrol ediyorsun. Doğrulara kocaman tik atarken yanlışlara ya hiçbir işaret koymuyorsun ya da ufacık bir daire veya çarpı. Peki ya neden? Neden hatalarını kendi yüzüne vurmaktan bile bu denli çekiniyorsun. Neden aslında o yanlışları kocaman işaretlemen gerekirken görmezden geliyorsun? Işte sorunun temeli aslında burda başlıyor. Ben olaya tamamen psikolojik bakıyorum. Çünkü öyle.. Doğru yaptığını zaten biliyorsundur. Önemli olan doğru yapmadığını neden yapamadigindir. Işte bu yüzden sana tavsiyem yanlışlarını kocaman işaretle ve o esnada bir sonraki sorunun cevabını kontrol etmeden bak ona, oku. Çünkü çoğu zaman okurken dağılan dikkatimizden kaynaklanıyor yanlışlar. “Ben bunu biliyordum ama yapmadim” diyen yalancılar da var tabi ama boşver sen 🙂 Ben bu satırları okuyup bir şeyler kazanabilmek için emek veren arkadaşıma konuşuyorum zaten, evet yani sana.
Kendine bir ajanda edin. Şahsen ben sorularımı kesip yapıştırıyordum ve o ajanda da konuyu tamamlayınca kocaman bir artı koyuyordum emin ol bu daha iyi bir his. Dediğim gibi önemli olan senin yapamadığın sorular. Adı üstünde deneme bu, yani sen kendini deniyorsun. Hedefine ne kadar yakınsın, kaç soru uzaksın bunu görüyorsun korkma deneme çözmekten. Üç beş satır soru ve beş şık korkutmasın seni. Ben eminim ki gerçekten olmasını istersen ve inanırsan başarabilirsin. Olmadığında ise , “ben şanssızım, ne istesem olmuyor ,yapamıyorum” demek yerine kendine sor. Ne istedim ve nelerden vazgeçtim. Bu soruyu cevaplandırabildiginde olduğun yer en başında istediğin yer değilse ve sen gönül rahatlığıyla cevabının arkasındaysan belki de olman gereken yer orasıdır, üzülme 🙂
Ve sonuç olarak bu yazının da sonuna geldik. Bir önceki yazımda da bahsetmiştim. Bana gerek program gerekse çalışma ve sınav adına aklınıza gelen her şeyi sorabilirsiniz. Buraya tıklayarak instagram hesabıma ulaşabilirsiniz. Fazla mesaj gelince yığılma oluyor bakamıyorum bunun için üzgünüm ama emin ol cevap vereceğim. Sağlıcakla ve ÜniversiteGO‘yu takipte kal. Başarılar!
Ben 2019 yaz tatilinde çalışmaya başladım. Şimdilerde çalışmam gereken konuları bitirdim ve sık sık deneme yapıyorum ama matematik netlerim sürekli yerinde sayıyor. Ve Bi tyt denemesi çözdüğümde netlerim inanılmaz düşük geliyor ama derslerin tek tek denemesinde daha çok net çıkarıyorum. Ve bu benim motivasyonumu inanılmaz düşürüyor. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz? Ve yüksek sıralamayı çok istiyorum lütfen yardımcı olun lütfen ?
Çok teşekkürler bende çok çalışıyorum ama psikolojim çok bozuldu o kadar çalışmama rağmen yapamayacağım hissi var üzerimde bunu nasıl uzaklaştırabilirim kendimden? Çünkü derslerimide etkiliyor