Her deneme sonrası eve gelip deneme kitapçığını bir köşeye fırlattıktan sonra geri dönüşüme gideceği vakte kadar tozlandıranlardansan bu içeriği dikkatlice okumalısın 🙂
Deneme sınavları, sınava hazırlık sürecinde önemli bir rol oynar. Gerçek sınav öncesinde durumumuzu tespit etmek için harika bir araçtır. Deneme sınavları, doğru ya da yanlışlarımızı görmemizin yanı sıra zamanı ve sınav stresini doğru şekilde yönetmeyi ve sınav ortamına alışmayı da sağlar.
Bu yüzden deneme sınavlarından en iyi şekilde yararlanmak için deneme analizi yapılması önemlidir.
Deneme Analizi Nedir? Neden Önemlidir?
Deneme analizi, öğrencilerin deneme sınavlarında yaptıkları hataları ve eksikleri görmelerini ve bu hataları düzeltmek için çalışma planı oluşturmalarını sağlayan bir çalışma yöntemidir.
Öğrencilerin çoğu deneme analizi yapmayı vakit kaybı olarak gördüğü bir bu adımı atlıyor. Ancak bu büyük bir yanılgı olup deneme analizi, öğrencilerin sınav başarısını artırmak için yapabilecekleri en önemli adımlardan biridir.
Deneme Analizi Yapmadan Önce Bunları Bil
Etkili bir deneme analizi için bunları mutlaka bilmelisin;
- Denemeden hemen sonra veya cevap anahtarı açıklanır açıklanmaz sorular daha tazeyken, neyi yanlış yaptığını biliyorken ve hangi şıklar arasında kaldığını hatırlıyorken deneme analizi yapılmalısın.
- Sadece doğru/yanlış olarak kabaca bir analiz şeklimde değil, hangi konudan kaç doğru kaç yanlış yapmışsın gibi detaylı bir analiz yapmalısın.
- Yanlışların sadece bir sayıdan ibaret olmasın. Yanlışının sebebi konuyu bilmiyor oluşun mu, yoksa görmediğin bir soru tipi mi? sebepleriyle birlikte neden yanlış yaptığının tespitini mutlaka yapmalısın.
- Süreyi yetiştiremediğin için hiç bakamadığın sorular varsa bunları çözmeye çalış.
- Deneme analizi sonrası moralini bozmamalısın. Aksine sınava hazırlık sürecinde yanlışlar çok önemli. Doğru yaptığın soruyu sınavda da doğru yapacaksın ama yanlışlar öyle değil. Yanlışlarının üzerine gitmeli ve her denemede kendini daha da geliştiriyor olmalısın.
Deneme Analizi Nasıl Yapılır? 4 Adımda Deneme Analizini Kendin Yap
1. Adım: Netlerini Hesapla
Bu adımı deneme sınavından sonra %90’lık kısım zaten yapıyor. Ancak biz yine de üzerinden bir daha geçelim 🙂 İlk adım olarak denemeden çıkar çıkmaz ya da cevap anahtarı açıklanır açıklanmaz, sıcağı sıcağına analizine başla. Her bölümün doğru ve yanlışlarını öğrendikten sonra netlerini hesapla ve toplam netini denemenin üzerine kocaman yaz.
Örneğin Türkçe: 32 doğru, 8 yanlış, 30 net, Matematik: 24 doğru, 16 yanlış, 20 net, Sosyal Bilimler: 8 doğru, 12 yanlış 4 net, Fen Bilimleri: 12 doğru, 8 yanlış, 10 net şeklinde her bölümün başına yazmalısın. En son toplam netlerini hesaplayarak 64 net şeklinde deneme üzerine kocaman yaz.
Bu adımı her denemede düzenli ve kolay bir şekilde takip etmen için TYT-AYT deneme takip çizelgeleri hazırladık. Buraya tıklayarak çizelgelere ulaşabilir ve ücretsiz bir şekilde indirebilirsin 🙂
2. Adım: Ders-Ders ve Konu-Konu Detaylı İnceleme
Bu adımı ve sonrasını birçok öğrenci yapmıyor. Ancak asıl olay burdan sonra başlıyor 🙂
Bölüm-bölüm ve toplam netini öğrendin. Ancak başta da söylediğimiz gibi bunlar sadece sayıdan ibaret olmamalı. Hangi dersin hangi konusundan yanlışın çıktığını detaylandır.
Örneğin Türkçe: 2 yanlış -> Noktalama İşaretleri: 1 yanlış -> Fiilimsiler: 1 yanlış şeklinde tüm yanlışlarının hangi konulardan olduğunu detaylıca analiz et.
3. Adım: Yanlışının Sebebini Tespit Et
Belki de en önemli adımlardan birisi budur. Soruyu neden yanlış yaptığının sebebini öğren ve yapılacakları yaz. Bu sebepler arasında konuyu hiç çalışmamış olman, konuyu çalışmış ama eksik öğrenmiş olman, konuyu çok iyi öğrenmiş ama bu soru tipiyle hiç karşılaşmamış olman gibi bir sürü sebep olabilir.
İyi öğrendiğini düşündüğün ve sıkı çalıştığın konudan gelen yanlışındaki dikkat hatanı bulmak sana en az konuyu bilmek kadar fayda sağlayacaktır. Sınavın biraz da dikkati ölçtüğünü unutma!
Bu sebepleri doğru tespit etmen sonraki aşama için oldukça önemli.
Örneğin Matematik testinde fonksiyonlar konusundan 1 yanlışın çıktı. Bu yanlışı, konuyu henüz öğrenmediğin için yanlış yaptığını tespit ettin. Yapılacaklar kısmına “Matematik – Fonksiyonlar konusunu çalış” yazabilirsin.
4. Adım: Harekete Geç
Tüm bu analizinin boşa gitmemesi için yapılacaklar listeni, çalışma programına dahil et. Mümkünse çözdüğün denemeyi sakla ve tüm bu adımları tamamladıktan sonra yanlış yaptığın soruları yeniden çöz.
Ben 2019 yaz tatilinde çalışmaya başladım. Şimdilerde çalışmam gereken konuları bitirdim ve sık sık deneme yapıyorum ama matematik netlerim sürekli yerinde sayıyor. Ve Bi tyt denemesi çözdüğümde netlerim inanılmaz düşük geliyor ama derslerin tek tek denemesinde daha çok net çıkarıyorum. Ve bu benim motivasyonumu inanılmaz düşürüyor. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz? Ve yüksek sıralamayı çok istiyorum lütfen yardımcı olun lütfen ?
Çok teşekkürler bende çok çalışıyorum ama psikolojim çok bozuldu o kadar çalışmama rağmen yapamayacağım hissi var üzerimde bunu nasıl uzaklaştırabilirim kendimden? Çünkü derslerimide etkiliyor