Boşta kalma korkusuyla yanlış seçeneklere yönelebilirsiniz. Uzmanlar uyarıyor: İsteklerinize, hayallerinize uygun işler yapabilmek için “Ne iş olsa yapmam” demekle işe başlayın Tercihte en önemli cümle: Ne iş olsa yapmam
öğrenciler üniversite giriş sınavlarına hazırlanırken, sınavın kendisi o kadar önemli hale geliyor ya da getiriliyor ki gençler hangi programlarda okumak istediklerine karar vermeden, üniversiteler ve programlar hakkında nerdeyse hiçbir sey bilmeden kendilerini tercih döneminin içinde buluyorlar. Bir önceki yılın puanları ve sıraları içinde kayboluyor, kendi isteklerini, beklentilerini hayallerini tamamen unutuyorlar. Okan Üniversitesi Aday Iliskileri Müdürü ve Egitim Uzmanı Servet Gülsün Sirin “Isteklerinize, yeteneklerinize, uygun isler yapabilmek için ‘Ne is olsa yapmam’ demekle ise baslamalı” dedi. Sirin dogru tercihte bulunmak için ögrencilere söyle bir yol haritası önerdi: -“Kazanamazsam ne yaparım?” sorusu yerine “Neden kazanmalıyım?” sorusunu sormakla ilk adımı atın. Neden üniversite egitimi almak istediginizi bilin. -Yeteneklerinizi objektif degerlendirin. Bu konuda ne mütevazı olmalı ne de gerçeklikten uzaklasmayın. -Tercihler öncelikle istek sırasına göre yapılmalı. Ondan sonra sıralamayla o yıl o programa yerlesen son ögrencinin sıralaması karsılastırılarak mantıklı bir dizgede olup olmadıgı kontrol edilmeli. -Popüleri degil yeteneklerinizin oldugu alanları seçin. Üniversite tercihlerinde yapılan en önemli yanlıs, popüler olanı seçmek. Çok büyük bir çogunluk yeteneklerine uygun olup olmadıgına bakmaksızın, bölümle ilgili hiç fikir sahibi olmadan popüler oldugu için tercih ediyor. -Ikinci büyük yanlıs ‘Puanım ziyan olmasın’ diye istemedigi bir programı yazmak. Bir programı sadece üniversite adı için seçenler var. Önce program sonra üniversite seçilmeli.
10 soruda tercih
Adaylara toplamda 24 tercih hakkı verilecek. Tercih işlemi için belirtilen son gün ve saate kadar internet ortamında tercih listesinde değişiklik yapabilir. Kayıt hakkı kazandığınız programı sonradan değiştirmeniz mümkün değil
İşte adayların bu süreçte aklını karıştıran sorular ve yanıtları: Tercihte en önemli cümle: Ne iş olsa yapmam
Toplamda 24 tercih hakkı var. Ama tamamını kullanmak zorunlu değil. Tercihte en önemli cümle: Ne iş olsa yapmam
Tercih işlemi için belirtilen son gün-saate kadar, internet ortamında tercih listesinde değişiklik yapabilir.
İnternet kullanımında deneyimi bulunmayan ve yanlışlık yapmaktan çekinen adayların tercihlerini Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapmaları daha doğru olacak. Tercihlerin internet üzerinden aday tarafından gönderilmesi durumunda yapılabilecek yanlışların sorumluluğu adaya ait olacak.
Puanı yüksek olan bir aday son tercihine daha önce yerleştirilir. Burada önemli olan puanın yüksek olmasıdır.
2 ya da 4 yıllık herhangi bir bölüme yerleştirildiğinzde (Açıköğretimin kontenjansız programları hariç) bir sonraki yıl OBP’niz yarı yarıya düşer.
Yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek. Puanınız ne kadar yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilirsiniz. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
Tercih yapmak puanı düşürmez. Önemli olan bir yükseköğretim programına yerleştirilmek. Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümleri hariç bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde, ister kayıt yaptırın, ister yaptırmayın, OBP katkınız yarı yarıya azalır.
Sonuç kâğıdındaki puandan hangisi işime yarar?
Hangi puanlarınızı kullanacağınız tercihlerinize göre değişir. Örneğin sadece özel yetenek veya açık öğretim programlarına başvuracak bir aday YGS puanlarını kullanacakken, herhangi bir mühendislik programına yerleşmek isteyen bir aday MF puan türünü kullanacaktır. Tercih etmeyi düşündüğünüz bölümler hangi puan türüne göre öğrenci alıyorsa, siz de o puanınızı dikkate alın.
Merkezi yerleştirmeyle kesin kayıt hakkı kazanan biri özel yetenek sınavına başvurabilir mi?
Bir programa yerleşen aday, isterse özel yetenek sınavlarına girebilir. Üniversitelerin özel yetenek sınavları genel olarak ağustos ayında farklı tarihlerde uygulanır. Her iki programı kazanan aday aynı anda ikisine kayıt yaptıramaz. Birini seçmek zorunda kalır. Özel yetenek sınavlarıyla ÖSYM’nin bir ilgisi yok. Üniversitelerin özel yetenek sınavları ile ilgili bilgiler web sayfalarından takip edilebilir. Sadece özel yetenekle yerleşmek isteyen adaylar merkezi yerleştirme için başvuruda bulunamazlar.
Puanı belli olmayan bölümleri tercih ederken neye dikkat edelim?