Mezun Olduktan Sonra Kolay İş Bulmanızı Sağlayacak 7 meslek grubu
İstihdam seferberliğiyle birlikte işsizliğin sonu geliyor. Hükümet istihdam için çeşitli çalışmalar yaparken, Türkiye’de en kolay iş bulunan meslekler veterinerlik, sağlık ve mühendislik geliyor. Araştırmalara göre eğitim seviyesi arttıkça istihdam da artıyor. Mezun Olduktan Sonra Kolay İş Bulmanızı Sağlayacak 7 meslek grubu
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017 yılı Şubat ayında geçen senenin aynı ayına göre istihdam 500 bin kişi artarak 26 milyon 956 bin kişi oldu. İstihdam oranı ise yüzde 45.3. İşgücü 2017 yılı Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 175 bin kişi artarak 30 milyon 855 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1 puan artarak yüzde 51,8 olarak gerçekleşti.
Eğitimin de istihdam için önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, “Mevcut durumda üniversite öğrenimi tamamlamış bir birey yaklaşık 16-17 yılını eğitim hayatında geçiriyor. Bireylerin eğitim alma nedenleri kişiden kişiye göre değişebilmekte fakat becerilerini geliştirerek ilgi ve yeteneklerine uygun bir iş bulmak herkes için ortak sayılabilecek nedenler arasında yer alır” diyor.
Eğitim artınca istihdam artıyor
TÜİK’in verilerine göre işgücü piyasasında büyük oranda ilkokul mezunları var. Ve yine TÜİK’e göre eğitim seviyesi arttıkça işgücüne katılma oranı ve istihdam oranının artıyor. Mezun Olduktan Sonra Kolay İş Bulmanızı Sağlayacak 7 meslek grubu
İŞKUR’dan aldığımız bilgilere göre de işsizlik oranı en yüksek meslekler arasında yüzde 24 ile sosyal hizmetler geliyor. İkinci sırada yüzde 23.5 ile iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri geliyor. Sanat yüzde 21.2 ile üçüncü sıradayken, yüzde 18.4 ile gazetecilik dördüncü oldu.
İş bulma konusunda en yüksek oran veterinerlikte. Yüzde 82.3 oranındaki veterinerliği, yüzde 79.5 ile mühendislik, onu da yüzde 77.8 ile sağlıkla ilgili meslekler takip ediyor. Mezun Olduktan Sonra Kolay İş Bulmanızı Sağlayacak 7 meslek grubu
İşsizlik oranın yüksekokul-fakülte mezunlarına ilişkin ortalamanın üzerinde olduğu alanların yanında işsizliğin adeta sorun olmaktan çıktığı alanlar da bulunuyor.
NELER VAR ?
Sağlık, işsizliğin çok düşük olduğu bir alan. İşgücü içerisinde bu alandan 346 bin kişi bulunuyor. Sağlıkla ilgili yükseköğretim kurumlarından mezun 7 bin kişi iş bekliyor.
Yükseköğrenim yapanlar arasında işsizliğin en düşük olduğu alan ise güvenlik hizmetleri. İşgücü içerisinde güvenlik hizmetlerinde yükseköğrenim yapan 126 bin kişi bulunuyor. Bunlar arasında işsizlerin oranı binle sınırlı.
Hukuk eğitimi görenler de işsizlik konusunda diğer alanlara göre şanslı grupta yer alıyor. İşgücü içerisinde hukuk eğitimi almış 113 bin kişi yer alıyor.
İşgücündeki 54 bin veterinerlik mezunu arasında 2 bin işsiz yer alıyor.
Yüksekokul-fakülte mezunları arasında, işsizlik oranının yüzde 10,1’lik ortalamanın altında kaldığı diğer alanlar ise öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri (yüzde 6,7), beşeri bilimler (yüzde 7,3), mühendislik (yüzde 8,6), sosyal bilimler ve davranış bilimleri (yüzde 9,3), mimarlık ve inşaat (yüzde 9,4) olarak sıralanıyor.
Mezun Olduktan Sonra Kolay İş Bulmanızı Sağlayacak 7 meslek grubu
- %81,3 istihdam oranıyla Veterinerlik alıyor.
- %80,5 istihdam oranıyla Sağlık sektöründeki meslekler yer alıyor.
- % 79,9 istihdam oranıyla Mühendislik grubu meslekleri yer alıyor.
- %78,6 istihdam oranıyla Güvenlik Hizmetleri yer alıyor.
- % 74,9 istihdam oranıyla Hukuk alanındaki meslekler bulunuyor.
- % 73,7 istihdam oranıyla Mimarlık ve İnşaat alanındaki meslekler bulunuyor.
- % 70,8 istihdam oranıyla Matematik ve İstatistik alanındaki meslekler bulunuyor.
Mezun olunan alanlar itibariyle yapılan değerlendirmeye göre işsizlik sorunun en fazla yaşandığı alan ise gazetecilik, enformasyon ve sanat.
Sen hangi mesleğe yatkınsın hemen öğren :
Hayat bu!
Sözeller ölsün zaten
Ülkeleri bilimin geliştirdiğini biliyoruz sözel seçim kişinin tercihi (normal durumda) .