Mustafa Fatih Dündar – KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi
NOT:Öncelikle 1.yazımızı okumanız gerekmektedir. Okumadıysanız tıklayın.
Merhaba arkadaşlar 🙂 Bugün Ezber Yapma Taktiği isimli yazı dizimizin 2. yazısındayız. Bu yazımızda bilgileri ve yöntemleri önceki yazımızın üzerine ekleyeceğiz.
Önceki yazımızda ilk 3 maddeyi yazmıştık 4.madde den devam edeceğim.
4.Beyin toksiklerinden uzak durun
Toksik yani biriken zehirler manasındadır. Ağır metaller vücudumuz için en zararlı toksiklerdir. İşn ilginci ise en çok Margarinlerde vardır. Evet margarinler de var. Margarinler üretilirken içerisine Aluminyum metali katalizör olarak koyuluyor ve bunun oranı %0.1 kadar oluyor. Kanunen suç olmasa da vücut kanunları farklı işliyor. Çok az miktar ağır metal hafızayı köreltiyor. Margarinlerin üzerinde ‘heterojenize Bitkisel Yağ’ yazmasına aldanmayın sakın , asla tüketmeyin.Ağır Metaller. ömrünüzün ileri ki dönemlerinde Alzheimer olmanıza sebep olabilir.
4.1.Abur Cubur ayarını bilmek
En doğalıyla beslenmek beynimiz için en sağlıklı olanıdır elbette, ancak biz genelde cips,kola veya işlenmiş gıda tüketerek beynimize engel oluyoruz. Düzenli olarak abur cubur tüketen insanların ezberleme yeteneği köreliyor.Evet ne olacak sanki patates değil mi diyorsunuz belki de cipse ancak cips içerisindeki katkı maddelerini unutuyorsunuz. Mono Sodyum Glutaman (MSG) yani Çin Tuzu tam manasıyla beynimizi zehirliyor. Ayrıca kolalardaki şeker oranı beynimizin kapasitesinin üzerinde ve fazla olan her madde toksiktir. En güzeli doğal beslenmek ve beynimizi doğal ile diri tutmaktır.
5.Ezberde İşitsel Zeka Metodu
Yani demek istediğim şey kendi sesinizi dinlemeniz gerekiyor. En basitinden ses kayıt ederek ezber yapabilirsiniz. Ses kaydı alarak tekrar tekrar dinlerseniz öğrenmek istediğiniz veya ezbere almak istediğiniz şeyleri beyniniz, sizin sesiniz olduğu için daha çabuk kabul edecektir.
6.Haritalandırma Metodu
Burada size hiç bir yerde bulamayacağınız bir yöntemden bahsedeceğim. Haritalandırma metodu hem görsel zekaya hitap ederken hem de beyinizin karmaşıklığı çözümleyerek ezberlemesine yardımcı olur. İşin aslı oklar veya çizgilerle haritalandırmaktan geçiyor. Yani bir kavramı kağıda yazıyorsun onunla ilgili kavramı yanına okla gösterip sonra yazıyorsun. Sonra onunla ilgili diğer konuları örnekleri birden çok ok çıkartarak yapabilirsin. Evet kafanızda bir şekil oluşmamış olabilir aşağıdaki örneğe bakınca anlayacağınızı umuyorum:
-Yukardaki şekildeki gibi haritalandırmak görsel olarak hafızada tutmayı arttırıyor ve ezberlemenizi sağlıyor.Denemeniz de fayda var.
7.Kategorize Metodu: Kümeleme
Kümeler konusundan da hatırlarsanız bazı nesneler kümelenebiliyor. Biz de ezberleyeceğimiz bilgileri kümelersek daha kolay hafızaya atabiliriz. İsterseniz yukardaki şekildeki gibi küme çizebilirsiniz ancak bu çok kullanışlı olmayabilir. Siz kategorize ederek çalışın yani örneğin edebiyat çalışıyorsun bir konudaki yazarları liste yapıp diğer konudaki yazarları ayrı liste yapıp ezberleyebilirsin. Kesişimlerini işaretleyerek iki listedeki yazarları ezberlemeni daha da kolaylaştırabilirsin.
8.Renklerin Gücü Metodu
(6. ve 7. metot da kullanacağımız takviye yöntem : Renklerin Gücü )
8.1. Çok renkli kullanım
Burda önemli nokta renkli kalemleri kullanmaktan ziyade nasıl kullancağımız konusudur. Renkli kalemlerle aynı kategorideki maddeleri aynı renk yazarak veya aynı renk ile altını çizerek kalıcılığı artırabilirsiniz. Ancak çok fazla renk kullanmak sakıncalıdır. Abartmadan belirli sayıda 3-4 renk kullanabilirsiniz.
8.2. İki renkli kullanım
-2 renk kullanacaksanız sıra ile renk değiştirerek kategorileri ayırın başlıkra farklı renk içerikte farklı renkten ziyade o başlık ve altındaki maddeleri aynı renk diğer kategoride ise diğer rengi kullanın. Ancak başlığın altını diğer renkten kalemle çizin. Örnek görselimiz:
8.3. Tek Renk kullanım
Tek renk tercihinde ise tavsiye etmemekle beraber, başlıkların altını çizerek çalışabilirsiniz.
Yazının devamını okumak için tıklayın:
Ezber yapma taktiği 1. yazınız açılmıyor, ilgilenir misiniz acaba?
düzeltildi 😀 teşekkürler
Helalll
Ts 2 de sıralama çekmek kolay mı? 700binden 200bine çekebilir miyim? Yorumunuzu bekliyorum 🙂
BU SAYFADA SORARSAN CEVABINI ALIRSIN 🙂
https://www.universitego.com/siralamami-ne-kadar-cekebilirim-kac-bine-cekebilirim/
Merhaba TS için günlük çalışma programı hazırlayabilir misiniz?
sitemizde ve instagramda mevcut 🙂
evet haftalık program var ama benim demek istediğim günlük çalışma programı saatlik hangi gün hangi dersten kaç saat konu çalışmalıyım kaç saat soru çözmeliyim ne kadar süre ara vermeliyim bir eğitimci olarak daha iyi bileceğiniz için sizden rica ettim yardımcı olur musunuz?
merhaba ela,
evet sitemizde saati saatine çalışma programı yok ama bunu nasıl hazırlayabileceğini anlatan bir rehberlik ve tavsiye yazımız mevcut 🙂
https://www.universitego.com/programli-ve-planli-ol/ burdan ulaşabilirsin 🙂
Teşekkürler ☺
Merhaba Ts için günlük çalışma programı hazırlayabilir misiniz?
sitemizde ve instagramda mevcut 🙂
Çok güzel olmuş
Teşekkür ederim
selam mareşal bey ben saglik lisesinde 11sınıf ım ne yapmalıyım meslek dersleri bastırıyor.
Dengeyi sağlamak önemli ama sınav ile kazanılıyor üniversite
Planlı ve programlı olursan altından kalkabilirsin inşallah
Ben 10. sınıfım mf seçeceğim seneye nasıl çalışmalıyım
10.sınıf derslerine çalış ve sitemizden tavsiye ve rehberlikleri oku ??
Teşekkür ederim
Rica ederim
Ben 11.sinifim mf yim temelim pek iyi degil. Sizce ygs ye nasil calismaliyim ? Yardimci olursaniz sevinirim.???
merhaba Nurcan tabi ki öncelikle daha 1 senen var kesinlikle sıkıntı yapma , temelin olmasa da 1 sene de halledebilirsin. Sitemizde 11.sınıflara özel bölümümüz var bu yazıları okuyarak işe başlayabilirsin faydalı olacağı kanısındayım : https://www.universitego.com/11-sinif-rehberi/
Bu yazımızda var : http://www.universitego.com/11-sinif-im-ne-yapmaliyim/
Eğitime tayyipten çok katkınız var be Üniversitegomm
Reise laf yok , ama üniversitego meb bakanı olsun ?
Siz harikasınız adamım da bu taktikleri uygulayabilir miyim ben bilemedim
uygulayailirsiniz tabiki
?
Heleki şükür geldi yazı